Vigila amb la fruita que es ven tallada

Ara que comencen a pujar les temperatures disposem de noves fruites i hortalisses de temporada, entre elles, la síndria i el meló. Aquestes dues fruites son adients per les èpoques més caloroses ja que aporten una elevada quantitat d’aigua que refresca i hidrata a l’organisme. A qui no li ve de gust un tros de síndria fresqueta després de dinar en ple mes d’agost? 

Si us fixeu en les parades de fruita podreu observar que aquestes varietats comencen a guanyar terreny de moltes maneres: senceres, tallades per la mitad, o inclús a dins d’envasos a talls amb una forquilla llest per menjar. Aparentment, aquestes modalitats de presentació no ens suposen cap inconvenient, tot el contrari. Quants cops hem hagut de malgastar un tros de síndria que s’ha fet malbé perquè no ens ha donat temps de menjar-la? I segur que passejant amb els vostres fills, alguna tarda els hi ha vingut d’agust un d’aquests tuppers amb fruita tallada. 

Però anem a analitzar amb més detall què passa quan un establiment ens ofereix una porció de fruita. Per començar cal comentar que les fruites presenten una capa externa (la pell) que els hi otorga protecció en front al medi extern. I aquest medi extern, per molt que ens molesti, no és estèril. Quan nosaltres agafem un ganivet i partim una síndria o un meló per la meitat, afavorim que bacteris i microorganismes que habiten damunt d’aquesta pell, entrin i contaminin la part comestible. I aleshores, com ho hem de fer per tallar la fruita?

Doncs seguint uns senzills passos: 

1- Netejar la fruita (pell inclosa) amb aigua i una mica de detergent o lleixiu alimentari (s’ha de seguir sempre les instruccions del fabricant). 

2- Utilitzar sempre utensilis nets (ganivets i taules de tallar). 

3- Portar les mans netes quan es manipulin els aliments (sobretot en aquest cas, ja que ens els menjarem crus i no patiran cap tipus de tractament tèrmic). 

4- I finalment, és molt important guardar a la nevera aquests trossos que ja s’han tallat dins un envàs. 

Seguiu aquests passos sempre que mengeu fruita? 

Doncs imagineu un establiment amb un volum de feina important i amb grans quantitats de fruita per manipular. A més a més, si us fixeu a on estan col·locades aquestes peces tallades, en la majoria de casos les podreu trobar a l’estanteria, al costat de les peces senceres, fet que afavoreix el creixement de bacteris.Per concloure, la recomanació més segura a nivell de contaminació seria comprar la peça sencera i congelar-ne la meitat. Heu provat mai de fer gelats de meló? O un granissat de síndria? Son algunes de les opcions que et dona la cuina per aprofitar aquesta meitat que has posat al congelador.